Card image cap

În apropiere de Barajul Vidraru se află și Statuia Omului de Fier pentru a contempla măreția acestui Baraj. Statuia Omului de Fier este cunoscută și sub denumirea de Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricității.
Statuia a fost realizată de către sculptorul Constantin Popovici.
added by Anonymous 319 days ago 6    0

Vidraru, cel mai adânc lac de acumulare din România
24
2

In România există un număr mare de lacuri. De acumulare sau naturale, aceste ochiuri de apă dau un aspect aparte fiecărui peisaj, reprezentând un potenţial turistic deosebit de important. Dintre toate însă, doar trei lacuri sunt cel mai des amintite când vine vorba despre indicarea celor mai adânci lacuri din ţara noastră: Lacul Zănoaga Mare din judeţul Hunedoara, Lacul Vidraru din Argeş şi Lacul Avram Iancu sau Ocna Mare din judeţul Sibiu. Despre lacul Zănoaga Mare se spune că este cel mai adânc lac glaciar din ţara noastră, cu o adâncime de 29 metri.

Dacă Zănoaga Mare este cel mai adânc lac glaciar din România, Vidraru este cel mai adânc lac de acumulare. Fiind un lac creat de om, acesta a apărut în 1966, în urma amenajării Barajului Vidraru, pe râul Argeş. Lacul este situat între Munţii Frunţii şi Ghiţu, adunând laolaltă apele râurilor Capra, Buda şi ale câtorva afluenţi direcţi – Râul Doamnei, Cernatul şi Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan şi Limpedea. Lacul are un debit total de circa 5,5 mc/s, suprafaţa sa totală fiind de 893 hectare, lungimea de 10,3 km, lăţimea maximă de 2,2 km şi o circumferinţă de 28 kilometri.

Adâncimea maximă a apei este de 155 metri lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenţie este de 830,00 metri deasupra nivelului mării.

La data de finalizare a lucrărilor, aceasta s-a situat, măsurat la înălţime, pe locul 8 în Europa şi pe 20 în lume.

How do you vote?

Card image cap