Card image cap
CUM FUNCȚIONEAZĂ CONTRACTELE INTELIGENTE?
20
3

Un contract inteligent funcționează pe baza unor termeni și condiții scrise în linii de cod pe un blockchain. Pentru a înțelege mai bine ideea de contract inteligent, Szabo a făcut comparația cu un distribuitor automat. Imaginează-ți că introduci un dolar într-un aparat care vinde sucuri cu 25 de cenți. După selectarea produsului/produselor, aparatul este programat să îți restituie rest în funcție de numărul de sucuri. Deci, așa cum un automat de sucuri poate realiza o vânzare fără a fi nevoie de un intermediar uman, contractele inteligente pot automatiza orice tip de schimb.

Un astfel de contract poate fi implementat pe blockchain de orice persoană. Contractele inteligente sunt scrise în numeroase limbaje de programare, spre exemplu Solidity, Web Assembly și Michelson.

În momentul în care un contract inteligent este creditat cu fonduri de la un utilizator, codul său este executat de nodurile din rețea pentru a ajunge la un consens referitor la rezultat și la fluxul de valoare. Datorită acestui lucru, contractele inteligente funcționează în siguranță fără a fi nevoie de o autoritate centrală, chiar și atunci când utilizatorii execută tranzacții financiare complexe cu entități necunoscute.

Un alt aspect important legat de contractele inteligente este reprezentat de faptul că odată ce sunt implementate pe blockchain, rareori pot fi modificate de creatorul lor, lucru care ajută la asigurarea faptului că nu pot fi închise sau cenzurate.

How do you vote?

Card image cap